Led valgustus – kaks lähenemist

Praegusel hetkel on kõige efektiivsemad elektri valguseks muutjad – LEDid. Seepärast uurisin ja katsetasin natukene, kuidas neid kasutada saab.

220V 3W pirn

Leidsin eBayst LED elektripirne. Nagu tavaline pirn, sama kuju ja keerad samasse auku. Töötavad 220V pealt. Leidsin 4W pirne, mis maksavad ~60.- (koos transpordiga) ja annavad valgust nagu 45W pirn. Hind tundus mõistlik, tellisisin kolm tükki. Halva poole pealt ma ei leidnud suurema valgustugevusega kui 40W hõõglambi jagu. Ilmselt oleks suurematel võimsustel LEDe raske jahutada. Nüüd jõudsid kohale ja isa katsetas neid (ma olen ikka veidi sõjaväes). Tema käest kuulsin ainult halbu sõnu.. Valgusspekter on mööda, nagu LEDidele kohane, valgustasid ainult ühes suunas (mida oli ka odava eBay kraami kohta arvata). Kõige suurem probleem oli aga valgustugevus: valgust tuli väidetavalt välja umbes 25W pirni jagu – ehk siis ei kõlba midagi valgustama kui just kümmet ei kasuta. Ehk siis mainstream lähenemine ei tööta veel väga hästi. Peab ootama.

3W PowerLED

3W Power Led

Kuna mul on kodus käepärast võtta 12V alalisvoolu (otse autoakust/päikesepaneelist) siis see lausa kutsub kasutama PowerLEDe, kuna alaldit pole vaja. Jällegi eBay kraam ~130.- viis valget 3W LEDi. Peale väikest testimist selgus, et need vajavad päris head jahutust, minu esimene suvaline radiaator läks liiga kuumaks, nädalavahetusel saan loodetavasti aega ja laualambi jala – ehk siis varsti on ka valmisasjast fotosid näidata.

Paistab valge, on - midagi muud...

Paistab valge, on - midagi muud...

Ehk siis LEDide kasutamise kohta järeldused:

1) Valgusspekter on mööda – sinised asjad näivad heledamad, rohelised tumedamad jne. Tavainimest see ilmselt ei häiri ja kunstnik on endale ilmselt nagunii paarituhande kroonise perfektse päevavalgust simuleeriva lambi. Samas on valgus valge nagu päevavalgus mitte kollane nagu hõõglambil.

2) Erinevalt tavalisest lampidest vajavad LEDid jahutust – ehk siis lambid on suuremad, raskemad ja kallimad.

3) LEDid tarbivad vähe volte (3.7V ühe kohta) samas igal mehel tuleb seinast 220V ehk siis oh seda õudu – adapterit on vahele vaja – jälle suurem, raskem ja kallim.

4) Samas – effektiivsus! Hõõglambist lihtsalt üle 5X effektiivsem, abitutest päevavalguslampidest mingi 2X parem. Kõlab väga hästi akuga süsteemidele.

5) Vastupidavus – LEDid taluvad suhteliselt lõputus koguses sisse ja välja lülitamist. Lausa nii palju, et üsna tavaline tumendamise viis on neid hästi kiiresti sisse ja välja lülitada. Korra ostad ja peavad vastu umbes lõputult kaua.

Sildid:

One Response to “Led valgustus – kaks lähenemist”

  1. Gerd Says:

    Tsirka 2 aastat tagasi võtsin eesmärgiks kodus kõik valgusallikad LEDide vastu välja vahetada kuid üsna kiiresti tuli sellest plaanist loobuda. Ainsad sobivad lahendusel olid sellel ajal justnimelt sellised, mis kasutasid mitut nn PowerLED ja ainsad juttude järgi sobivad lahendused olid sellised mis maksid vähemalt sellel ajal umbes 5x rohkem sinu poolt nimetatutest… ilmselt tulen selle teema juurde tagasi miski aasta-kahe pärast.

    Alguses viitsisin märkmeid ka teha, siin: http://www.gerdtarand.eu/ledathome/

Leave a Reply