Minu esimene 220V led lamp

20W LED lamp

Kuna nüüd on mul palju vaba aega olen ma veidi tegelenud ka roheliste asjadega.  Ehitasin lõpuks ära 220V pealt töötava led lambi. Energiat tarbib umbes 20W ja valgustab umbes 100W pirni võimsusega. Kasutada on enam vähem mõistlik, kuigi päevavalgust on ilma akendeta köögis harjumatu näha. Järjest rohkem ja rohkem hakkab tunduma, et kui ei elaks üürikorteris siis ehitaks kogu kodu valgustuse ledide, päiksepaneelide ja akude najale.

Päiksejõust toituv 10W laualamp

Valmistamiseks kasutasin kuute 3W valget ledi, vanast arvutist saadud radiaatorit, kahte 1.5Ohmist 1W takistit, lüliti, juhet ja 12V 2A alaldit. Hinnaks teeb see siis umbes $6 alaldi eest + $10 ledide eest ehk siis kokku umbes 200kr. Kahjuks on minu ehitis liiga suur pirni sisse ehitamiseks. Samas pole mingit põhjust, miks ei peaks ledidega lampe ehitama. Kõik vajalik mahuks umbes 10x10x10cm kuupi küll ära.

Lisaks töötab nüüd ka päiksepaneeli jõudu tarbiv laualamp. Suurem radiaator ja kõik ülekuumenemisprobleemid lahendusid. Lisaks on uus radikas ka lambikupli eest.

Sildid:,

Leave a Reply